فشار روانی در نوجوانان
چگونه میتوانید بر فشار روانی چیره گردید؟
استراحت کنید و آرام بگیرید. پیرامون آنچه در زندگیتان رخ میدهد، بیندیشید. به یاد داشته باشید که تحت نظرید. شاید از عهده آن بر نیایید که دنیای بیرون را عوض کنید، اما میتوانید فرا بگیرید که با آن کنار بیایید. در زیر رهنمودهایی جهت چیرهگی بر فشار روحی آورده شده است. (آنها را با والدین خود در میان بگذارید. امکان دارد چاره ساز باشد.)
- بپذیرید که مسئول فشار روانی خویشتن هستید. شمار زیادی از تلاشهایتان را تحت نظر دارید. میتوانید تصمیم بگیرید که به منظور کاهش فشار روانیتان، تغییراتی در زندگی خویش بدهید.
- بکوشید اهمیت موقعیتی را مشخص سازید. مثال: اگر به مهمانی خاصی دعوت نشدهاید، فکر نکنید که دنیا به آخر رسیده است. شاید چنین به نظرتان برسد، اما این طور نیست. هنوز میهمانیهای دیگری در پیش است.
- با خودتان مدارا کنید. هیچ کس کامل نیست و پیوسته به خواستهاش نمیرسد. چنانچه میکوشید و نهایت سعیتان را به کار میبندید، این تمام آن چیزی است که همه میتوانند از شما انتظار داشته باشند. به خود اعتبار ببخشید.
- وقتتان را عاقلانه تنظیم کنید. به عنوان مثال: در صورتی که روز پنجشنبه دو امتحان سخت دارید، مطالعهتان را به چهارشنبه شب موکول نسازید. اندکی برنامهریزی. در کاهش تنش تاثیر بسزایی دارد.
- مراقب خود باشید. غذاهای سالم بخورید. مصرف کافئین را تقلیل دهید و استراحت کافی کنید. مواد مخدر و میگساری، مشکلی را حل نمیکند و چه بسا به معضلات بیشتری میانجامد.
- مرتباً ورزش کنید. فعالیت جسمانی خاصی را که واقعاً دوست دارید، بر گزینید، نه آن چیزی را که تصور میکنید دیگران انجامش را از شما توقع دارند.
- کمی بخندید یا بگریید. این عمل به طور حتم باعث تسکین احساساتتان شده و دید گاه شما را بهبود میبخشد.
- خود را سرگرم سازید. به فعالیتهای آموزشگاهی، عبادتگاهی یا مرکز تفریحی بپیوندید.
- بیارامید. تن آرایی جهت بهداشت جسمی و روحی فرد ضروری است و کیفیت زندگی را غنا میبخشد پی ببرید که چه عاملی واقعاً به شما یاری میکند تا آرامش یابید و دست کم روزانه نیم ساعت را صرف انجام آن کنید. شاید خواندن کتاب خوب یا دوچرخه سواری یا گوش دادن به موسیقی مورد علاقهتان ثمربخش باشد.
- خود را طوری مجسم کنید که از عهده تلاش یا وضعیتی بر میآیید که شما را تحت فشار قرار میدهد.
ذهنتان را به کار گیرید تا «ببینید» پیشاپیش چطور از پس وضع بالقوه تنشزا بر میآیید. خواه نمایش و رونمایی عظیم یا رخداد ورزشی هیجانانگیز در میان باشد، ممکن است دریابید که تمرین دیداری، اعتماد به نفس را تقویت کرده و به میزان کامیابی میافزاید، به ویژه زمانی که خود را بزرگ میاندیشید!
- در سکوت رنج نکشید. گفتوگوی صمیمانه با کسی که مورد اطمینانتان است، میتواند به شما کمک کند که از احساسات فرو خورده رها شوید و یاری میرساند که در پرتوی نو به امور بنگرید. در مراجعه به رایزن مدرسه یا بزرگسالی امین جهت کمک، درنگ نکنید. شناخت زمان یاری، نشانه قدرت است نه ضعف.
برنامه عملیاتی شما
هنگامی که نشانههای فشار روانی خودتان به شما آگاهی میدهد که خیلی زیاد احساس تنش میکنید، بکوشید این چهار گام مشکلگشا را به کار بندید:
1- معین کنید عامل واقعی فشار روحیتان چیست؟
2- «بیاختیاری روانی» به دلیل راهحلها، تا سرحدّ امکان در این باره بیندیشید، مهم نیست که آنها چقدر احمقانه به نظر بیایند. امکان دارد عضوی مورد اعتماد خانواده، معلم یا مشاور مدرسه نیز ایدههای مفیدی داشته باشند.
3- در زمینه آنچه که روی میدهد، اندیشه کنید، مسائل خوشایند و ناخوشایند، راهحلهای شما خواهند بود.
4- عمل کنید. بهترین تصمیماتی را که قادرید، بگیرید و آنها را پیگیری نمایید.
در صورتی که موثر واقع نشدند، دفعه بعد راهحل دیگری را به کار بگیرید. از شکست نهراسید. همه اشتباه میکنند. ممکن است از اینکه راهحلتان عیناً طبق آنچه که میخواستید، در نیامده باشد، ناامید یا سراسیمه شوید. احتمال دارد این وضع آرامشبخش نباشد، ولی یک روزی برای همه پیش میآید. شما کامیاب خواهید شد!
اگر همچنان نیازمند یاری هستید، به چه چیز متوسل میشوید؟
لازم به یادآوری است که مشکلاتتان هر چه میخواهد باشد، افراد و منابعی برای مددرسانی به شما وجود دارد. موقع آشفته حالی سعی کنید با دوست صمیمی، عضو امین خانواده، معلم یا مشاور آموزشگاه صحبت کنید. به این ترتیب، گفت وگو درباره مشکلتان نه تنها کمک شمرده میشود بلکه احتمالاً از وجود افراد دلسوزی اطلاع پیدا میکنید که تمایل دارند یاریتان کرده و پشتیبانتان باشند.
به خاطر داشته باشید اگر هر روزه تا چند هفته احساس اضطراب و فشار روحی میکنید، احتمالاً دارد دچار مشکل یا وضع وخیمی شده باشید. بنابراین فوراً با پدر و مادر یا شخص بزرگسال دیگری سخن بگویید. یاریجویی، نشانه ضعف نیست. برای کمکخواهی هرگز نه زیاد جوان و نه زیاد پیر هستید.
ابوالفضل امیر دیوانی
دوست نوجوانان
تنظیم:بخش کودک و نوجوان
************************************